Валута: BGN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Добре дошли в нашия магазин! |

Количка

0 артикула

Категории с падащо меню

Apple представиха iOS 9 и нейните нови функции месеци преди всички да получим ъпдейта през есента

Дата: 2015-06-09


Днес, Apple официално представиха последната версия на своята операционната система iOS. Деветата версия, с кодово име Monarch, беше представена на световната конференция WWDC 2015, която се състоя в Сан Франциско, САЩ. Първоначалната бета версия на софтуера вече е достъпна за разработчиците и те ще могат да започнат да подготвят своите приложения за предстоящото пускане на финалната версия през есента на тази година.

По време на събитието бяха подробно представени някои новости и функционалности, които ще видим в iOS 9, през есента. По-долу ще научите повече за по-интересните от тях и за това, което е достъпно като информация към момента и да разберете какво ни очаква в следващата версия на операционната система на Apple.

Част от новостите са свързани със Siri, който ще получи нов интерфейс и ще бъде по-интелигентен от всякога. Например, при поискване на снимки, Siri ще съобразява Вашето местоположение и време за да Ви покаже най-подходящите такива. Proactive ще бъде функция, която ще следи навиците Ви, това което правите, търсите или това, от което се интересувате. Тази информация ще се използва за да може приложението да Ви покаже най-подходящите неща, които може би Ви интересуват към момента.

Развитие ще претърпи и апликацията Note, която вече ще може да създава списъци с отметки, да добавя снимки и ще Ви позволи да рисувате в приложението.

Друга новост е приложението News, което ще може да подбира интересни за Вас новини, според Вашите интереси и критерии. Това приложение ще започне с източници от САЩ, Великобритания и Австралия, като е въпрос на време да придобие и източници от България, да се надяваме.

При iPad iOS 9 ще донесе подобрения в клавиатурата, като тя ще има нови бързи връзки за форматиране на текст и ще може да се превръща в пад, чрез който да местим курсор и да маркираме текст, например.

iPad устройствата ще получат и мултитаскинг или използване на повече приложения едновременно, чрез разделяне на екрана на две в съотношение по избор на потребителя. За съжаление, собствениците на iPhone 6 и iPhone 6 Plus няма да получат тази функционалност.

Друг акцент от iOS 9 са подобренията в производителността на iPhone и iPad, които работят с нея. Тя ще работи по-бързо и ще пести батериите на устройствата, които я използват. Според Apple това ще донесе допълнително още до 1 час издръжливост на всеки заряд на батерията. Това е постигнато чрез оптимизиране на операционната система, която вече ще използва до 50% по-малко процесорна мощ спрямо iOS 8.

Сред останалите функции, които са добавени или променени в iOS 9 са свързани с WatchOS, който ще получи приложения от разработчици, Time Travel приложение, а CarPlay вече ще бъде безжичен за новите модели автомобили, Apple Pay ще бъде достъпен вече и във Великобритания.

Това са само част от новостите и функционалностите, които са подготвили от Apple в iOS 9 и тепърва ще бъдат добавяни нови неща в оставащия период до пускането на финалната версия, през есента на тази година.


Що се отнася до съвместимостта с устройствата, информацията, която е известна към момента е, че от обновлението през есента ще могат да се възползват собствениците на iPhone 4S, iPhone 5/5S/5C, iPhone 6/6 Plus, iPod Touch 5th Generation, iPad 2/3/4, iPad Air/Air 2 и iPad Mini 1/2/3.