Титаний и Periscope за iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max. Какво още?

На най-значимото си събитие за годината, Apple представиха iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max. Нека разгледаме най-интересните новости.

Източник: Apple

USB-C порт за зареждане

Тази година, iPhone 15 Pro и 15 Pro Max попучават значими промени, и една от предварително очакваните е смяната на порта за зареждане от добре познатия от 12 поколения Lightning порт към още по-добре познатия USB-C порт, който се превърна в масов порт при почти всички устройства.

Счита се, че причината за тази промяна е директива на ЕС, която задължава всички нови устройства, които ще могат да се продават в ЕС, да използват вече универсалния USB-C порт. Това ще улесни потребителите и ще спести пари за нови кабели. Вече можете да зареждане iPhone с кабела от MacBook, или дори Samsung Galaxy.

Pro и Pro Max поддържат скорост на прехвърляне на данни до 10Gbps.

Дизайн

Източник: Apple

Титаният заменя стоманата. Корпусът на Pro и Pro Max е изработен от титаний и алуминий. Титаният е металът с най-добро съотношение между здравина и тегло, и това е първият мобилен телефон, който използва този метал. За да бъде използван в iPhone 15 Pro, той се обработва в продължение на 14 часа. И това е причината този Pro да е най-лекият досега, 19гр. по-лек от 14 Pro.

Дизайнът идва с нови контури на ъглите и най-доброто съотношение между размер на телефона и размер на дисплея в iPhone досега. Това позволява намаляване на размера на iPhone 15 Pro и Pro Max спрямо 14 Pro и Pro Max, без да се намалява размера на дисплея.

Източник: Apple

След толкова години, Apple са решили да променят бутона за изключване на звука, като той вече може да изпълнява и други функции, активирайки например камера, гласово записване, фенерче, лупа и др.

Източник: Apple

iPhone 15 Pro и Pro Max ще се предлагат в 4 цвята–черен, бял, син, и натуралния цвят на титания.

Дисплей

При дисплея изглежда новостите не са толкова много спрямо 14 Pro, и все пак, iPhone 15 Pro идва с Super Retina XDR дисплей с ProMotion, с до 120 херца честота на опресняване, и автоматично пестене на батерията. Размерите са 6.1″ и 6.7″, съответно за Pro и Pro Max.

Дисплеят ще има Ceramic Shield, което ще направи стъклото на дисплея най-здравото на пазара (според Apple).

Новият Stand By режим превръща iPhone 15 Pro в часовник, когато го зареждате в хоризонтална позиция.

Източник: Apple

Чипсет

Чипът на iPhone 15 Pro и Pro Max е A17 Pro. Това е първият чип, произведен по 3нм технология в областта на мобилните устройства. Процесорът е 6-ядрен, с 2 ядра с висока производителност (10% по-бързи от предходното поколение), и 4 ядра висока енергийна ефективност.

Графичният процесор е 6-ядрен, 20% по-бърз от този на iPhone 14 Pro. Чипът на 15 Pro поддържа хардуерно-ускорен Ray Tracing, който е 4 пъти по-бърз от софтуерно-ускорения Ray Tracing на 14 Pro. Това дава огромни възможности на разработчиците на игри, и още в началото на 2024г. ще видим заглавия като Resident Evil Village и Assassin’s Creed Mirage.

Камери

Източник: Apple

Модулът на камерите на iPhone 15 Pro и Pro Max е изцяло нов, с 48 мегапикселова основна камера, и нова, още по-добра оптична стабилизация на картината. Сензорът автоматично се адаптира спрямо това, което снимате, и резултатът е снимки с феноменални детайли в условия със слабо осветление.

Камерата ви дава възможност да избирате размера на лещата между 24мм, 28мм, и 35мм.

Източник: Apple

Вече можете да снимате 48MP HEIF изображения, в допълнение към вече познатите 48MP ProRAW снимки.

Какво е Periscope Camera?

Благодарение на по-големите размери и конструкция на модула на камерата, iPhone 14 Pro Max (да, само той) получава Periscope Camera с 5х приближаване, със 120мм леща. Оптичната 3D стабилизация на камерата извършва до 10,000 корекции в секунда.

Източник: Apple

Батерия

Apple обещават батерия, която издържа цял ден при всички смартфони. До 29 гледане на видео съдържание за iPhone 15 Pro Max, и до 23 часа гледане на видео съдържание за iPhone 15 Pro.

Цена

Цените на iPhone 15 Pro започват от $999 за 128GB.

Цените на iPhone 15 Pro Max започват от $1199 за 256GB.

Предварителните поръчки започват на 15-ти септември, а първите доставки ще започнат на 22-ри септември.

Последвайте ни в Instagram и Facebook за още полезна информация:

Аксесоари за iPhone 15 и 15 Plus

Не пропускай да се подсигуриш с кейс, калъф, и протектор за iPhone 15 / 15 Plus / 15 Pro / 15 Pro Max.

A iPhone 15 и 15 Plus?

Ако искаш да видиш и новостите при iPhone 15 и iPhone 15 Plus, натисни ТУК.