Dynamic Island и 48MP камера при iPhone 15 и iPhone 15 Plus. Какво още?

На най-значимото си събитие за годината, Apple представиха iPhone 15 и iPhone 15 Plus. Нека разгледаме най-интересните новости.

Източник: Apple

USB-C порт за зареждане

Тази година, iPhone 15 и 15 Plus попучават значими промени, и една от предварително очакваните е смяната на порта за зареждане от добре познатия от 12 поколения Lightning порт към още по-добре познатия USB-C порт, който се превърна в масов порт при почти всички устройства.

Счита се, че причината за тази промяна е директива на ЕС, която задължава всички нови устройства, които ще могат да се продават в ЕС, да използват вече универсалния USB-C порт. Това ще улесни потребителите и ще спести пари за нови кабели. Вече можете да зареждане iPhone с кабела от MacBook, или дори Samsung Galaxy.

Dynamic Island

Източни: Apple

Dynamic Island беше една от най-големите новости при iPhone 14 Pro и Pro Max, за която вече сме писали. 14 и 14 Plus не получиха Dynamic Island, затова пък той вече е добавен при всички смартони от 15-тото поколение, без значение дали са Pro или не.

Дисплей

Дисплеят на iPhone 15 и 15 Plus е два пъти по-ярък от този на 14 и 14 Plus. Това е огромно подобрение, което категорично ще реши проблема с видимостта на дисплея в условия на ярко слънце. Размерите са 6.1″ и 6.7″, съответно за 15 и 15 Plus.

Дисплеят ще има Ceramic Shield, което ще направи стъклото на дисплея най-здравото на пазара (според Apple).

Новият Stand By режим превръща iPhone 15 в часовник, когато го зареждате в хоризонтална позиция.

Източник: Apple

Дизайн

Дизайнът ще бъде с матов, стъклен гръб (за разлика от 14 и 14 Plus). Рамката отново ще бъде изработена от авиационен алуминий, от който 75% представляват рециклиран материал.

15 и 15 Plus ще се предлагат в 5 цвята–розов, жълт, зелен, син, и черен.

Чипсет

iPhone 15 и 15 Plus ще разполагат с познатия A16 Bionic, който беше представен миналата година и влаган в 14 Pro и Pro Max. Въпреки че чипът е от миналата година, той все още е един от най-мощните на пазара на смартфони.

Камери

Основната камера на iPhone 15 ще бъде 48 мегапикселова, което е огромно повишение спрямо камерата на iPhone 14, която бе едва 12 мегапиксела.

Въпреки че не разполага с приближаващата Telephoto камера на Pro вариантите, от Apple казват, че камерата на 15 и 15 Plus може да снима с 2x приближаване с „оптично качество“.

Източник: Apple

Както обикновено, хардуерът на Apple е подплътен с перфектен, иновативен софтуер. Според представянето, ще видим „портрети от ново поколение“, много по-ясни, с повече детайли, с повече цветове, и още по-добро представяне в условия на слабо осветление. Вече не е необходимо винаги да избирате режим портрет, защото софтуерът автоматично ще разпознава лицата, ще записва необходимата информация, и ще заснеме снимката, така че след това, ако решите, да можете да активирате Portrait Mode за съответната снимка по всяко време. Освен това, ако на снимката са разпознати два обекта, ще можете да промените и обекта на фокус, след като вече сте заснели снимката.

Освен това, ще видим по-добър Night Mode, Smart HDR и др.

Батерия

Apple обещават батерия, която издържа цял ден при всички смартфони. До 26 гледане на видео съдържание за iPhone 15 Plus, и до 20 часа гледане на видео съдържание за iPhone 15.

Цена

Цените на iPhone 15 започват от $799 за 128GB.

Цените на iPhone 15 Plus започват от $899 за 128GB.

Предварителните поръчки започват на 15-ти септември, а първите доставки ще започнат на 22-ри септември.

Последвайте ни в Instagram и Facebook за още полезна информация:

Аксесоари за iPhone 15 и 15 Plus

Не пропускай да се подсигуриш с кейс, калъф, и протектор за iPhone 15 / 15 Plus / 15 Pro / 15 Pro Max.

А Pro и Pro Max?

Ако искаш да видиш и новостите при iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max, натисни ТУК.