10 съвета за снимане с iPhone, които трябва да знаете

Камерите на iPhone имат качества, близки до професионалните фотоапарати. Въпреки че носим по един iPhone в джоба си, повечето не знаят как да направят снимки, които да излгеждат по-професионално.

1. Сменете перспективата

Когато снимаме, обикновено правим снимки по начина, по който очите ни виждат света около нас, но резултатът от това обикновено не е много вълнуваща снимка. Затова, опитайте да снимате от нестандартен ъгъл, от много ниско, или от много високо. Ще се изненадате от резултата.

2. Включете Grid от настройките на iPhone

Влезте в Settings –> Camera и активирайте Grid, ако вече не сте го направили. Когато снимате, на екрана ще се появят 9 правоъгълника. Използвайте ги за да позиционирате обекта на снимане на пресечните точки на линиите на екрана.

3. Създайте усещане за дълбочина

В приложението Camera на iPhone, променете фокуса на снимката като натиснете върху някой от обектите в кадър. iPhone ще фокусира този обект.

Натиснете върху обект от кадъра за бъде фокусиран и да добавите дълбочина, така обекта ще бъде на фокус, а фонът е замъглен. Можете да направите и обратното–обектът в близък план е замъглен, а фонът е на фокус. Резултатът ще Ви изненада, експериментирайте.

След като фокусирате чрез натискане на екрана, можете, с движение нагоре и надолу, да регулирате осветеността на снимката. Избягвайте прекалено осветените снимки, защото при тях се губят детайлите, и след това не могат да бъдат възстановени. Ако снимката е прекалено тъмна, след това винаги можете да я изсветлите, детайлите няма да се загубят.

4. Сменете симетрията с асиметрия

Интуитивно мозъкът търси симетрия, но ако използвате асиметрия в композицията си, можете да направите снимката много по-интересна за окото.

5. Използвайте Portrait mode на iPhone

Не случайно режимът се казва „портрет“, защото той е специално направен за да оптимизира образа, така че да изглеждате възможно най-добре на портретна снимка. Софтуерът разпознава обекта, който искате да заснемете и го прави по-ярък, изчистен, а фонът се затъмнява и замъглява. Ефектът е, че обектът, който снимате, става героя на снимата.

6. Имайте предвид за къде е снимката

Преди да снимате, помислете къде и как ще използвате снимката след това. В зависимост от това изберете начина, по който ще ориентирате снимката–вертикално (portrait) или хоризонтално (landscape).

Вертикалната ориентация е подходяща за снимки, на които има един обект. Размерът е подходящ за истории в социалните прежи, за профилни снимки.

Хоризонталната е подходяща за заснемане на по-големи обекти, като пейзажи.

7. Използвайте таймера за снимки

Когато сте готови и вече трябва да натиснете бутона за да направите снимката, самото натискане на бутона обикновено води до разклащане на телефона, особено ако използвате страничните бутони, които са доста стегнати. Това може да има негативен ефект върху снимката. За да го избегнете, използвайте таймера, за да имате няколко секунди да успокоите ръката след натискане на бутона за снимка.

Това обаче работи за обекти, които няма да мърдат, разбира се. Ако ще снимате движещ се обект, таймерът няма да ви свърши работа.

8. Меката светлина е най-добра

Повечето обекти изглеждат най-добре при мека светлина. Мека светлина имаме когато между обекта на снимка и ярък източник на светлина има друг обект. Например облаци, между вас и слънцето. Или светлината се отразява, преди да достигне до обекта.

Ако снимате в стая, гледайте да застанете там, където светлината се разсейва, малко по-далече от източника на светлина.

Ако снимате навън, в слънчев ден, избягвайте средата на деня, когато слънцето е директно над главата ви.

В тази връзка, по-добре снимайте с изключена светкавица, защото това също е много ярък източник на светлина, който в повечето случаи ще постигне възможно най-нежелания ефект.

9. Използвайте HDR в правилния момент

При активиран HDR, iPhone прави няколко снимки и ги компилира в една. Това е много полезно, когато имате едновременно много тъмни и много светли места на снимката. Тогава HDR ще ви даде повече детайли в светлата и тъмната част на снимката.

10. Използвайте Adobe Lightroom за iPhone

Adobe Lightroom любимо приложение на фотографите. За iPhone, то е безплатно, с някои платени функции. Дори в безплатната си версия, този app ще ви даде много възможности да обработите снимките си, и да се научите как да постигнете по-добри резултати с фотографиите си.

Междувременно търсите нещо за iPhone 15?

Ако желаете, можете да разгледате нашите предложения за аксесоари за iPhone 15 / 15 Plus / 15 Pro / 15 Pro Max. Кейсове, калъфи, стъклени протектори, зарядни, кабели, слушалки–нищо излишно, само това, от което имате нужда.

Последвайте ни в Instagram и Facebook за още полезна информация: