Шпионира ли те някой чрез твоя iPhone? Как да разбереш?

Шпионският софтуер е вид зловреден софтуер, който има за цел да Ви следи по един или друг начин. Например може да проследява сайтовете, които посещавате, да открадне пароли за достъп, като следи кои букви/цифри/символи натискате, може дори да поеме контрол над камерата и микрофона.

Кой може да ни шпионира и защо?

Партньори, роднини, приятели, работодатели, познати или непознати, всеки може да има някакъв интерес да се сдобие с Ваша лична информация. Това може да бъде местоположение, пароли за достъп, информация за кредитни карти, контакти, обаждания, снимки, съобщения и други.

Целите могат да бъдат различни, но най-често това са проследяване, източване на банкови карти, кражба на самоличност, кражба на профили в социални мрежи, изнудване, кражба на данни и др.

Както виждате, възможностите са много, така че е добре да сте подготвени и да подобрите сигурността на Вашия iPhone. Като цяло iPhone-ите са по-сигурни от Android устройствата, но това изобщо не бива да Ви успокоява.

Може ли някой да ме шпионира моя iPhone без да има достъп до него?

Отговорът е кратък–да. Хакери могат да поставят зловреден софтуер на iPhone от всяка точка на света, не е нужно да имат достъп до телефона Ви. За да стане това, обаче, трябва да им „помогнете“, като взаимодействате чрез телефона по някакъв начин с техния код (с изключение на небезизвестния Пегас, за който ще напишем накрая), като например да кликнете линк, да отворите уебстраница, или да свалите компроментирано приложение.

Как става заразяването на iPhone?

Достатъчно е да кликнете на „неправилния“ линк и белята може да стане неусетно. Например, хакерите мога да изпратят линк в СМС съобщение, и ако натиснете този линк, отивате на уебсайт, зареждането на чиито код води до това, че iPhone изтегля зловреден код без да разберете.

Понякога дори апликации със зловреден код могат да се доберат за кратко и до App Store, въпреки че Apple се грижат доста добре това да не се случва, и App Store е възможно най-безопасното място за изтегляне на каквито и да е приложения. След това някой може да се опита да Ви подведе да изтеглите тази апликация или друга апликация в алтернативен App Store, което да вкара зловреден код в телефона.

Опасност могат да бъдат и публичните Wi-Fi мрежи, тъй информацията, която приемате и изпращате може да бъде прихваната от хакер, който също е свързан към публичната Wi-Fi мрежа.

Случва се също недоброжелателят да не е някой хакер от друга държава, а да е някой много по-близо, някой, с който живеете под един покрив, например. Те ще имат нужда да получат достъп до телефона Ви. За да се предпазите от тях, внимавайте на кой се доверявате, и слагайте парола, която само Вие да знаете.

Как да разберем дали iPhone има инсталиран шпионски софтуер?

За съжаление, тази работа не е толкова лесна. Все пак има някои неща, на които можете да обърнете внимание, макар нито едно от тях да не означава на 100%, че телефонът има шпионски софтуер.

  • MB, които използвате, нарастват много, без да сте променили начина на ползване. Рязкото и драматично повишаване на потреблението на трафик под формата на мегабайти от мобилния оператор може да бъде индикатор. Причината е, че шпионският софтуер функционира, като непрекъснато изпраща данни през интернет на хакера. Например, може да изпраща всички снимки и видеоклипове, които правите, а това са много мобилни данни.
  • Апликации, които не помните. Появата на апликации, които не сте инсталирали Вие, определено буди безпокойство.
  • Странни съобщения и обаждания. Ако видите, че според телефона Ви сте набирали непознати номера, или сте изпращали странни съобщения, които сте сигурни, че не сте писали Вие, това е лош знак. Ваши приятели и познати, които сте записали в Контакти могат да получават съобщения от Вашия телефон, като бъдат приканвани да последват линкове, или да изтеглят файлове/приложения, което може да зарази и техните телефони.
  • Настойчиво изскачащи съобщения. Ако Ви излизат pop-up реклами или друго съдържание, което си личи, че не е на място, то вероятно сигурността на телефона Ви е компроментирана. В никакъв случай не натискайте на подобно pop-up съдържание.
  • Телефонът прегрява, батерията пада много бързо. Шпионският софтуер работи 24/7 на фона, и товари телефона. Разбира се, причините за прегряването и изтощаването на батерията могат да бъдат и други, като например бъгове в операционната система, или бъгове в различни апликации, които обикновено разработчиците фиксират бързо.
  • Направили сте „jailbreak“. Какво е jailbreak? Някои потребители правят умишлена промяна на оригиналния софтуер на телефона, което да им позволи да премахнат софтуерните ограничения, които са заложени от Apple, за да използват платени апликации безплатно, например. Апликацията Cydia представлява алтернативен App Store, който позволява да инсталирате и софтуер, който изобщо не е проверен и оторизиран от Apple. Да ползвате платени апликации безплатно звучи много примамливо, но за съжаление, обаче, всичко това води до сериозни рискове за сигурността, и заедно с тях можете да получите и всякакъв зловреден код, шпионски софтуер и т.н.

Как да премахнем шпионски софтуер от iPhone?

Важно е да действате навреме, и веднага след като разберете за проблема, за да ограничите максимално щетите.

  • Обновете iOS до най-новата версия. Това е най-лесния начин да премахнете шпионски софтуер от телефона си. Ако на телефона е направен jailbreak, това ще премахне и него. Обновяването на софтуера регулярно е абсолютно задължително ако държите на сигурността си. Не го пропускайте.
  • Премахнете странни апликации. Разгледайте внимателно всички апликации, които имате. Ако забележите апликация, която не помните да сте инсталирали, изтрийте я незабавно.
  • Проверете устройствата, които са свързани в iCloud. Ако в iCloud видите устройства, които не са Ви познати, и не сте свързвали, трябва да ги премахнете, защото ако хакер е свързал устройство към Вашия iCloud, той може да получи достъп до информацията във Вашия backup. Затова задължително използвайте сигурна парола, и активирайте многофакторна защита. Двуфакторна защита означава, че дори някой знае паролата Ви за iCloud, това няма да е достатъчно за да получи достъп
  • Factory reset. Това е последната мярка, не е приятна, но ако нищо друго не свърши работа, и не можете да се отървете от хакера, вероятно е необходима. Този метод ще изтрие абсолютно всичко от телефона, включително и шпионски софтуер, ако имате инсталиран такъв. Тъй като ще бъдат изтрити и личните Ви контакти, снимки, видео, календар, бележки и т.н., уверете се, че имате backup, иначе ще ги загубите завинаги.
  • Сменете всички пароли. Ако Вашия iPhone е бил компроментиран, трябва да смените всички пароли, които използвате (особено най-важните), защото е възможно вече да са известни на хакера и той да може да получи достъп до профилите Ви. Използвате дълги, и сигурни пароли, състоящи се от малки/големи букви, цифри, и символи, за да бъдат по-трудни за преодоляване.

И накрая, какво е Пегас?

Сигурно някои от Вас се чудят какво е Пегас (Pegasus), затова ето няколко думи за този шпионски софтуер.

Създаден е от фирмата NSO Group, срещу която Apple завеждат дело преди няколко години, поради това, че според тях софтуерът на фирмата е насочен към собственици на iPhone. Интересното е, че освен с кликването на линк, за разлика от други шпионски софтуери, инсталирането на Пегас може да стане и без да разберете, без да извършвате конкретно действие, с което да го активирате, без да кликнете на зловреден линк/файл и т.н. За целта се използват така наречените zero-click уязвимости, които от Apple откриват и поправят с обновленията на iOS.

Това е софтуер, който е създаден е за да помага на органите на реда по света в борбата с местни и международни заплахи, което означава, че обикновеният, редови потребител не би трябвало да попада в целевата му група.

Заключение

В днешно време може да се каже, че животът на всеки от нас се събира в телефона му–контакти, кореспонденции, снимки, видео, календар със задачи, социални мрежи, чатове, кредитни карти и др.

Залогът е голям, затова е важно да се погрижите за сигурността си, и да подхождате с повишено внимание, когато използвате своя iPhone. Отново подчертаваме, че е важно да използвате най-новата версия на iOS, за да подобрите сигурността си.

Междувременно търсите нещо за iPhone 15?

Ако желаете, можете да разгледате нашите предложения за аксесоари за iPhone 15 / 15 Plus / 15 Pro / 15 Pro Max. Кейсове, калъфи, стъклени протектори, зарядни, кабели, слушалки–нищо излишно, само това, от което имате нужда.

Последвайте ни в Instagram и Facebook за още полезна информация: