Батерията на твоя iPhone пада бързо? 11 причини + решения

Батерията на iPhone може да пада бързо заради определени настройки, проблеми, които източват батерията, увредена батерия, или просто защото го използвате твърде интензивно.

Каквито и да са причините, падащата батерия може да бъде голям проблем ако се случи в неправилния момент. Затова ще разгледаме някои често срещани причини батерията на iPhone да пада бързо.

Дисплеят е твърде ярък

Дисплеят е един от най-сериозните консуматори на енергия при iPhone. За да издържи повече батерията, включете автоматичното регулиране на яркостта, и намалете яркостта при всяка възможност. Високата яркост е и главната причина за прекаленото натоварване на очите, когато използвате мобилен телефон.

Използвате грешно свързване

Мобилните данни изразходват повече енергия от Wi-Fi интернета. Особено, ако сигналът на мрежата е слаб, тогава телефонът се товари доста, докато търси по-добър сигнал, и клетка на мобилния оператор с по-силен сигнал.

Затова, когато имате достъп до сигурна Wi-Fi мрежа, със стабилен сигна, за предпочитане е да използвате нея.

Bluetooth е включен

Ако не използвате bluetooth устройства, за предпочитане е да изключите bluetooth за постоянно в настройките на iPhone, или поне временно от Control Center.

Wi-Fi е включен

Ако сте навън и не използвате Wi-Fi, по-добре го изключете за постоянно от настройките на iPhone, или поне временно от Control Center.

Използвате неподходящо зарядно за iPhone

Винаги използвайте или оригинално зарядно, произведено от Apple, или такова от реномиран алтернативен производител. Никога не зареждайте iPhone с фалшиво зарядно, или зарядно, което е с неясен произход. Неподходящото зарядно ще намали живота на батерията, а и представлява риск за безопасността.

Лош сигнал

Ако сте на място, където сигналът е много слаб, тогава ще забележите, че батерията се изтощава много по-бързо. iPhone търси непрекъснато по-добра и стабилна връзка, която да може да осигури и мобилни данни. Проблемът е значителен, когато се намирате на отдалечени места, или в планината, например. В този случай, можете да изключите мобилните данни от Control Center, и да изключите 5G/4G мрежите, тъй като iPhone приоритетно търси по-високия клас мрежа, а те винаги са с много по-слаб сигнал.

Екстремни температури

Дали сте на ски в планината, или на разходка в пустините около Дубай, батерията на телефона страда. Студът и жегата скъсяват живота на батерията драстично, затова, когато е възможно, винаги се старайте да избягвате екстремните температури. Лятото, на плажа, например, никога не оставяйте телефона на слънце, винаги го поставяйте на сянка.

Използвате стара версия на iOS

Използването на стара версия на iOS може да бъде причина за прегряване и източване на батерията. В някои от версиите, които излизат, се появяват различни бъгове, които могат да доведат до такъв проблем. В следващите версии, проблемът ще бъде решен, но ако не си обновите софтуера, проблемът при Вас ще остане.

Апликации, които работят на фона

Има много апликации, които вероятно искате да работят на фона. Тези, от които очаквате известия в реално време, като например социални мрежи, или мобилно банкиране, и т.н. Всички останали, от които не очаквате известия, можете да ги изключите, за да не товарят излишно Вашия iPhone. Прегледайте настройките на апликациите, и изключете известията, и работата в background.

Вашият iPhone е хакнат

Ако батерията пада необичайно бързо, това може да е знак, че е възможно да имате инсталиран malware/spyware на Вашия iPhone. За да се предпазите от зловреден софтуер, внимавайте какви линкове/уебсайтове отваряте, какви файлове изтегляте, какви имейли отваряте, какви апликации използвате (особено ако не са от App Store), и на кой се доверявате.

Батерията е за смяна

Както всички батерии, и батерията на iPhone се влошава с времето. Литиево-йонните батерии се влошават от 3 фактора–възраст, температура, и неправилен начин на зареждане. Ако се грижите добре за батерията, тя може да се запази в много добро състояние в продължение на 2-3 години. След това вероятно животът на батерията драстично ще се влоши, и идва време да смените или батерията, или да вземете по-нов iPhone.

Можете да проверите текущото състояние на батерията на iPhone, като влезете в Settings -> Battery -> Battery Health & Charging

Междувременно търсите нещо за iPhone 15?

Ако желаете, можете да разгледате нашите предложения за аксесоари за iPhone 15 / 15 Plus / 15 Pro / 15 Pro Max. Кейсове, калъфи, стъклени протектори, зарядни, кабели, слушалки–нищо излишно, само това, от което имате нужда.

Последвайте ни в Instagram и Facebook за още полезна информация: