Кога и как да продадем стария iPhone?

През идните месеци се очакват нови модели от водещите производители на смартфони – очакваме новите iPhone 13, Google Pixel 6 и Samsung Galaxy S22. Някои от Вас ще сменят смартфоните си с нови, а около покупката на нов телефон, неминуемо идва въпросът какво да правим със стария?

В случай че решите да продадете стария си телефон, ето някои съвети, които могат да бъдат полезни за Вас.

Кога можем да вземем най-добрите пари за стария си iPhone?

Най-добри пари можем да вземем на стария си телефон ако го продадем, преди да излезе ново поколение.

Времето показва, че след като излезе новия модел на Вашия смартфон, цените при продажба на телефони втора употреба могат да паднат с до 20%-30%. Причината е, че голям брой потребители, които закупуват новия модел, подготвят стария за продажба и пазарът бързо се насища от предлагане, което води до по-голяма конкуренция и това сваля цените на всички. Ако успеете да продадете стария си телефон преди да се появи новия модел, има добър шанс да вземете повече пари за него.

Тук идва въпросът, какво да правим, като останем без смартфон, докато получим новия? Това е недостатъкът на ранната продажба, трябва да използвате друг телефон, докато чакате новия. Всеки сам за себе си може да прецени дали си струва неудобството в неговия случай.

Най-много пари можем да вземем на телефон, който е в състояние „като нов“. Ако сте използвали устройството 1-3 години с калъф и защитни стъклени протектори, напълно възможно е телефонът под протекторите да е „като нов“, което ще си проличи след старателно почистване (в нашия онлайн магазин можете да разгледате аксесоари за всички модели iPhone).

Имайте предвид, че дори и телефонът да е със счупено стъкло, увреден корпус или друга повреда, но да не планирате да го ремонтирате, все пак си струва да опитате да го продадете, защото има хора, които търсят точно такива устройства, на по-ниски цени, разбира се.

В зависимост от модела и възрастта на телефона, значение може да има и състоянието на батерията. То се измерва в проценти и можете да го видите в Settings -> Battery -> Battery Health.

Процентът показва максималния капацитет на зареждане на батерията. Като нов, всеки телефон стартира със 100% капацитет. В резултат на използването и циклите на зареждане, този процент може да пада с различно темпо. Колко е добър процент на Battery Health? Над 90% се счита, че батерията е в много добро състояния.

Къде да продадем стария си iPhone?

Най-добре е да пуснете обява за продажба на всички възможни места, защото тогава, най-голям брой хора ще видят обявата ви. Познатите места за пускане на обяви за продукти втора употреба са Bazar и OLX. Освен тях, има и различни затворени Facebook групи за стоки втора употреба, но за да пуснете обява там, трябва някой да ви покани и одобри като член.

Струва си да пуснете и обява във Facebook Marketplace, който набира скорост и става все по-популярен. Тук трябва да имате предвид, че не сте анонимни като в Bazar и OLX, и всеки, който вижда обявата Ви, може да разгледа и профила Ви във Facebook.

Как да подготвим обява за продажба?

Разбира се, за успешната продажба, обявата е от голямо значение. Необходимо е да обърнете особено внимание на снимките и на описанието.

Снимките трябва да бъдат с високо качество, да не са размазани, и да са заснети на добра, дневна светлина. Направете снимки от всички ъгли.

Описанието трябва да бъде точно, ясно и грамотно написано. За да бъдете коректни, постарайте се да опишете всички дефекти/повреди/щети по смартфона (ако има такива).

Как да изчистим личната информация от iPhone преди да изпратим смартфона на новия собственик?

Тази стъпка е от огромно значение, освен ако не искате вашите лични данни, снимки, достъп до приложения и профили да се окажат в ръцете на непознат.

Какво да направим?

  • Направете Backup на цялата информация (апликации, снимки, контакти, съобщения, видеа) чрез iCloud. Този Backup ще използвате и когато настройвате новия си телефон, за да прехвърлите цялата си информация.
  • Изключете Find My (iPhone) апликацията от тук: Settings -> /Вашето потребителско име/ -> Find My и го изключвате
  • Изтрийте цялата информация от Вашия iPhone. За тази цел излезте от профилите на всички апликации, акаунти или услуги, които използвате. След това влезте в Settings -> General -> Reset -> Erase All Content and Settings, за да изтриете всичко. След това, за всеки случай, Settings -> General -> Reset -> Reset All Settings
  • Изваждате SIM картата

Надяваме се да сме били полезни на част от вас и да успеете да продадете стария си телефон безпроблемно, на най-добрата, възможна цена.

Последвайте ни в Instagram и Facebook за още полезна информация: